Mens

02.04.2020

Mens är en blödning från livmodern som visar att kroppen är könsmogen, det är lika vanligt som att vi kissar, bajsar, gråter eller skrattar. Första mensen kan vara efterlängtad, att äntligen få bli en i gänget. Den kan även komma som en överraskning. Vissa firar den med sina nära o kära medans andra skäms och önskar att den aldrig kom. Det kan vara jobbigt att ha mens för din kropp kanske inte stämmer överens med det kön du vet att du är och mensen kan förstärka den känslan. 

Varför får vi mens? 

Jo, kroppen förändras hela tiden och när den förändras från att vara ett barn till att bli vuxen så genomgår vi något som kallas för puberteten. Kroppen förbereder sig för att kunna bli gravid och föda barn. 

När kommer den?

De flesta som har en livmoder börjar märka de första tecknen på mens när de är mellan 11-14 år men det kan hända när som helst när du är mellan 8-16, har du inte fått den när du är 16 så kan du prata med elevhälsan, ungdomsmottagningen eller en vårdcentral. Att tänka på är att allas kroppar är så olika och om några i gänget får mensen samtidigt så betyder inte det att någon annans kropp är onormal som inte fått den.

Första tecknen

Som det nämndes tidigare, om puberteten, så är det en del förändringar i kroppen. De första tecknen på att mensen närmar sig är att brösten börjar växa - kanske ömma lite, kommer mer hår på olika ställen, till exempel runt könet och att det börjar komma vitt i trosorna, det kallas för flytningar.

Vad är mens?

Ungefär en gång i månaden så svullnar livmoderns slemhinnor upp för att kunna fånga äggen som dina äggstockar släpper loss. Om det i samma veva kommer en spermie och befruktar ägget, så stannar det kvar o fastnar på slemhinnan i livmodern och blir så småningom till ett foster som sen kan leda till ett barn. Men om spermien inte befruktar ägget, så stöter livmodern ut slemhinnorna tillsammans med andra kroppsvätskor och det är alltså blodet som vi ser, mensen kan se olika ut ibland är den klarröd, brun, rosa, lite klumpigt och slemmigt.

Hur länge och hur mycket?

Mensen kan pågå i mellan 3-8 dagar och är en del av det som kallas Menscykel, den räknas från mensens första blödningsdag till dagen innan nästa mens börjar. Vissa tycker om att skriva ned i kalendern så det går att se om den kommer samtidigt varje månad eller inte. De flesta brukar inte blöda mer än 20-80 milliliter, det är alltså inte ens 1 deciliter under mensen. De som blöder mer än det kan dels behöva dubbla mensskydd och även känna sig trötta och orkeslösa detta är för att blodvärdet i kroppen sjunker. Om det känns jobbigt för dig så prata med elevhälsan, ungdomsmottagningen eller vårdcentralen så kommer dom hjälpa dig med rätt tabletter som gör att du blöder mindre.

Du kan alltid ringa vårdguiden för rådgivning på telefon: 1177
eller klicka dig fram på deras hemsida: 1177.se


Mensskydd

Så hur gör vi för att inte få mens på kläder och kanske soffor och sånt? Det kan nämligen vara lite svårt att få bort blod/mensfläckar från tyger.

Jo det finns några olika alternativ, du får helt enkelt prova dig fram för att hitta det som passar dig bäst.

  • Menskopp: Denna kan du använda även om du inte har haft sex, du kan ha den när du badar eller tränar och den varken syns eller känns. Det är som det låter en liten kopp du för in i slidan som fångar upp blodet som du sedan tömmer ut i toaletten några gånger per dag. Det beror på hur mycket du blöder. Du kan ha samma kopp i flera år.
  • Tampong: Denna kan du använda även om du inte har haft sex, du kan ha den när du tränar eller badar, det är bra att byta tampong när du badat klart. Det enda som syns är det lilla snöret som hänger ut, den känns inte. En tampong är gjord av bomull med ett snöre i ena ändan. Den förs liksom menskoppen in i slidan fast tampongen suger upp mensen så den inte rinner ut, när den är full så byter du tampong, det brukar bli några gånger om dagen. Finns olika storlekar för olika mycket mens.
  • Bindor/trosskydd: Dessa lägger du i underbyxorna och de fångar upp blodet när det kommer utanför kroppen. eftersom bindan/trosskyddet är utanför kroppen så passar det inte att bada med det, men det går bra att träna. Bindor är för de gånger du blöder mer de är olika långa, breda, tjocka o smala. Vissa har vingar andra ä utan. Under natten så kan du använda några som är längre som ibland kallas för nattbinda. Trosskyddet är för gånger när du har mindre mens eller flytningar, dessa kommer också i olika storlek och form. Läs gärna mer om hur du använder mensskydd på umo.se.

Mensbesvär

Med mensen så kan det komma olika besvär och besvären kan vara olika varje gång du har mens. Vid ett tillfälle kanske du får riklig mens och vid nästa kanske du får Smärtor eller humörförändringar.

Blödningar. Det nämns lite högre upp att du ha blodbrist om du blöder mycket, det kan innebära att du känner dig trött och orkeslös, så behöver du inte må.

Oregelbunden/utebliven. Att din mens blir oregelbunden kan ha olika orsaker och här får du veta några av dem, preventivmedel med hormoner i såsom minipiller, hormonspiral, P-stav, P-ring. En ökad mängd av ett annat hormon som heter testosteron kan leda till att du får långt mellan mensen, det kallas för PCOS. Olika saker som gör att din kropp reagerar med stress, som till exempel sjukdomar, viktförändringar, miljöombyten, kan också leda till att mensen kommer oftare, mer sällan eller uteblir helt. Har din mens uteblivit under 6 månader och du vet att du inte är gravid så bör du kontakta vården. Mensen är inte bara ett sätt för kroppen att vara beredd på en graviditet, det är också ett sätt för dig att veta att kroppen mår bra. <3

Smärta. Du kanske har ont när du har mens, eftersom att livmodern arbetar med att stöta ut mensen. Kanske gör det ont lite längre ned på ryggen eller i magen, kanske ner mot insidan av låren? Det finns receptfria värktabletter som du antingen sväljer men om du kräks av dina smärtor så finns stolpiller samma medicin fast du stoppar in dom i analen istället. Vissa upplever att det hjälper att träna/röra på sig, med en promenad eller liknande. För andra kan det hjälpa att ha något varmt på magen/ryggen, kanske en vattenflaska med hett vatten eller en vetekudde.
Har du så ont så du inte kan leva ditt vardagliga liv så kan det vara Endometrios

Humör. Kanske märker du hur humöret förändras när mensen närmar sig, det kallas för PMS eller PMDS, det kan innebära att du blir lätt irriterad, ångestfylld, nedstämd/ledsen, tappar lusten att hitta på saker, svullen i kroppen särskilt över magen. Även det här går att minska eller få bort med rätt medicin. Om du har det jobbigt i samband med mensen, prata med elevhälsan, ungdomsmottagningen eller vårdcentralen så hjälper dom dig.


Ibland när en söker hjälp för sina besvär så kan det behövas en gynekologisk undersökning. Det innebär att en gynekolog ska försöka hitta vad besväret kan bero på genom att undersöka livmoder och äggstockar. Du kan även behöva lämna en del prover till läkaren för att hen ska kunna ta reda på om besväret har att göra med en infektion som till exempel klamydia eller en hormonell obalans.

Vanliga frågor

Kan jag ha sex samtidigt som jag har mens? Med någon som har mens?

- Ja, det går bra att ha sex samtidigt som du har mens. Om du vill ha mensskyddet kvar så fungerar smeksex eller oralsex bra, om du vill föra in någonting i slidan så ta ut mensskyddet först, för att undvika mensfläckar på möbler så är det bara att lägga en handduk under sig.

Bada när jag har mens?
- Ja, det går bra att bada när du har mens om du har en tampong eller menskopp.
Om du har en tampong så byter du bara den när du badat klart. En binda fungerar dåligt eftersom den kommer bli vattenfylld och inte kunna samla upp din mens, så blir det blod i vattnet där andra badar.

Idrott/träning när jag har mens?
- Ja, det kan du, det är även bra att röra på sig vid mens, det kan få mensvärk att kännas mindre eller gå över helt.

Kan jag bli gravid samtidigt som jag har mens?
- Det är ovanligt att bli gravid samtidigt som du har mens. Men eftersom att spermier kan leva i upp till en vecka i livmodern och under den tiden kan du hinna få ägglossning igen, så finns det en risk att bli det. Vill du vara säker, så använd skydd.

Hur ser vanligt mensblod ut?
- Mens kan se väldigt olika ut från gång till gång och dag till dag. När en har lite mens kanske i början eller slutet så kan det vara brunt eftersom att det hinner torka lite på väg ut ur slidan. När det är rikligare mens så är den rödare. Mensen kan vara mer eller mindre tjock eller klumpig också, det beror på att blodet klumpar ihop sig på vägen ut.

Varför blöder jag när jag inte ska ha mens?
- En kan få det som kallas mellanblödningar av ägglossningen. Eller så kan det vara preventivmedel som innehåller hormoner som gör att det kommer. Det kan handla om att dina egna hormoner är lite ur balans. Vanligtvis så rättar kroppen till detta av sig självt. Klamydia eller någon annan infektion kan också vara en anledning till mellanblödningar. Om du misstänker att du har en infektion eller att mellanblödningarna fortsätter så hör av dig till  ungdomsmottagningen eller elevhälsan.

Får jag mens om jag äter P-piller? /P-stav,P-ring, spiral
- Ja, det är vanligt att en får en blödning varje månad av preventivmedel.
Med p-piller är det lite enklare att veta när den kommer eftersom att några av pillerna på kartan är sockerpiller. Liknande är det med P-ring eftersom du själv tar ut den när det är dags för mensen. Med p-stav eller en hormon- /koppar-spiral så är det lite annorlunda eftersom dom är i kroppen hela tiden. För vissa så uteblir mensen och för andra så är det som vanligt eller oregelbundet.

Kan jag slippa mensen helt?
- Vissa preventivmedel kan göra så att mensen uteblir, det är så olika från person till person så du får testa vilket som fungerar för dig. Om du struntar i sockerpillerna på P-piller kartan så brukar mensen utebli för de flesta. 

Menskopp eller tampong om jag inte haft sex än?
- Ja det går bra. Börja med en mindre variant om det känns svårt att få in. Det går också att ta lite vaselin på toppen av tampongen så den glider bättre.

Kan tamponger försvinna in i kroppen?
- Nej. Den kan inte iväg någon annanstans. Livmodertappen är ett naturligt stopp.

Jag får inte ut tampongen?!
- Börja med att känna efter med ett finger i lite olika vinklar o se om du hittar den. Hittar du inte snöret eller ett bra grepp så kan det vara svårt att själv få ut den. Om du vill kan du fråga någon som står dig nära eller kontakta ungdomsmottagningen så hjälper en barnmorska till med att få ut den.

Inga frågor är för stora eller för små <3
Så om du undrar mer eller andra saker så maila gärna din fråga till oss på Haningeungdomsjour@gmail.com
eller chatta med oss på söndagar mellan 18.00-20.00.

Du kan alltid ringa vårdguiden för rådgivning på telefon: 1177
eller klicka dig fram på deras hemsida: 1177.se