top of page

Hur du kan hantera din ångest

Känner du till att ditt hjärta slår snabbare som svar på en stressande situation? Eller kanske istället blir dina handflator svettiga när du känner att allt bara blir för mycket. Det blir svårt att tänka klart och den kraftfulla känslan sliter i det inre.

 

Det är ångest - vår kropps naturliga svar på stress.

 

Om du inte har känt igen dina triggers ännu, är det här exempel på några vanliga: din första dag på ett nytt jobb eller skolan och när du ska ge en presentation inför många människor. Alla har olika triggers, och att identifiera dem är ett av de viktigaste stegen för att hantera och dämpa på ångestattackerna.

Det kan ta lite tid och självreflektion att identifiera dina triggers. Under tiden finns det många saker du kan testa själv för att försöka hjälpa till att lugna och dämpa din ångest från att ta över; samtidigt som du ökar på ditt välbefinnande. Om din ångest är sporadisk och kommer i vägen för ditt fokus eller dina uppgifter, finns det några snabba naturliga övningar som kan hjälpa dig att ta kontroll över situationen.

 

Om din ångest är inriktad på en situation, till exempel att du är orolig för en kommande händelse, kanske du märker att symtomen är kortlivade och sjunker vanligtvis efter att den förväntade händelsen äger rum.

Tips när ångesten kommer

  • Acceptera ångesten - Känslorna är helt normala. Även om reaktionerna kan kännas mycket behagliga så är de inte skadliga. Det du känner är normalt så stanna kvar med ångesten och undersök den - när du tillåter dig att känna ångest och accepterar att den är där så minskar den av sig själv efter en stund. Alla våra känslor är tillfälliga så vänta ett tag och lita på att denna också är tillfällig samt kommer att gå över. Ångest är inget du bör skämmas över eller dölja.

  • Ta några djupa andetag - Andas lugnt, djupt och långsamt. Öka inte din panik genom att tänka skrämmande tankar om vad som händer dig just nu och vad det skulle kunna leda till inom de närmaste minuterna. När du andas ut bör du göra det längre än vad du vanligtvis är van vid. Det här aktiverar den del av ditt nervsystem som gör att du blir lugnare.

  • Beskriv vad som verkligen händer - Beskriv så noggrant som möjligt för dig själv vad som verkligen händer i din kropp just nu. Tänk inte på det du är rädd kommer hända eller skulle kunna hända fokusera istället på det som är i nuet och det du har kontroll över.

  • Känn hur ångesten minskar - Lägg märke till att när du slutar att öka ångesten/paniken genom skrämmande tankar, så börjar rädslan försvinna av sig själv. Fokusera tankarna återigen på det som verkligen händer; att ångesten/paniken börjar försvinna.

  • Planera vad du skall göra härnäst - Beskriv omgivningen för dig själv och planera sedan i tankarna vad du skall göra härnäst. Vad ska du göra när ångesten dämpas?

  • Börja om med det du tänkte göra från början - När du känner dig redo, så börja om med det du tänkte göra från början. Planera, förberedd dig och gör det på ett lugnt och avspänt sätt.

Om din ångest blir så svår eller begränsar ditt liv på olika sätt så kan du alltid söka hjälp genom att vända dig till vården. Det finns hjälp att få!

Läs mer om ångest och vad det finns för hjälp att få på Ungdomsmottagningen.

Chatta med oss om din ångest

Inlägget baseras på information från denna källa

Få hjälp att hantera

olika situationer

Fråga oss om vad du vill

Hitta information och få svar

bottom of page